En kostchef, vad gör en sån
20 juni 2018 15:27
En kostchef, vad gör en sån´
Kommunens kostchef Christopher Nilsson medverkade på S-kvinnornas och S-föreningens marsmöte. Som
kostchefs ansvar ligger i att se till att maten till skolor och vårdhem
är rätt sammansatt i näring och kvalité till bästa pris.
Mycket handlade om maten som serveras i våra skolor och hur den upplevs.
– Man kan inte enbart servera den mat som är populärast. Det är
mycket annat som är viktigt, säger Nilsson. Han säger vidare i
sammanhanget att en matkultur skapas i hemmet. Vad barnen får med sig
för matvanor till skolan. Fisk är inte den populäraste maten,
men barnen påverkar varandra om vad som är gott och inte. Ett fenomen
som varar under de åren de går i skolan. En dag på jobbet består
bland annat av möten med upphandling, ekonomi och personalledning och
ansvar. Som chef bestämmer han hur mycket vitaminer och andra
nyttigheter maten ska innehålla. Kontakter med politikerna om hur och
var maten ska tillagas.
Närlagat bäst – På ju
närmare håll maten lagas, dess då bättre. Maten ska lagas där den äts. I
längden blir det också billigare. Som mindre bra exempel nämner han
Gläntan. – Där ska vi bygga om så att maten kommer att lagas där. Hoppas att det bli klart under 2019. –
Problem som kan komma är att få utbildade kockar på matställena. De som
går ut restaurangskolan är garanterade jobb direkt efter utbildningen.
De väljer helst det privata före kommunerna.
Matlådorna Matlådornas
vara eller inte vara är ett gammalt ämne som diskuterats en lång tid.
Nilson är inte så förtjust i dessa. Än är dock inte sista ordet sagt. Blir det alltid som han vill? – Nej, med tanke på att vi är en ekokommun hade jag en gång en idé som politikerna satte stopp för, men bara den gången.
Mat och kost -tidigt intresse Men Nilsson själv, äter han bara det absolut nyttigast? Pommes och pizza, kan det vara något. –
Jo då, jag åt pizza i går, svarar han utan att hymla. Matlagning har
varit mitt intresse sedan jag var liten. I dag lagar jag maten som äts
hemma.
|
|
|
|
|